[ Till Startsida/Index ]

Efterlysningar

Min släktforskning har jag hållit på med sedan början av 80-talet. Det är alltså ett intresse som för mej började vid femtiårsåldern, den ålder då för de flesta intresset börjar vakna. Jag har hållit på med skiftande intensitet och stor hjälp har jag fått av andra släktforskare i Kronobergs Genelogiska Förening och även från andra håll. Nu har jag knappast ambition att tränga längre bakåt i tiden, mera att försöka skildra några levnadsöden som av olika skäl kan väcka intresse, och det kan då vara personer ganska nära vår tid.

Jag tar detta tillfälle att efterlysa uppgifter om två personer:

1) Lars Albin Elmstedt född Johansson 30/11 1874 i Stenvarmsholm, Älmeboda (G). Han kallade sig ibland agent men var i själva verket lösdrivare med ett par fängelsevistelser bakom sig då han flyttade från Stockholm till Gotland. Där försvinner alla spår efter honom. Han hade nog aldrig mer kontakt med föräldrar eller syskon. Det har berättats att han så sent som på trettitalet bodde i Vilhelmina, men pastorsexpeditionen där har svarat att man inte kunnat finna någon anteckning om honom. I en TV-utsändning för ett par år sedan flimrade förbi en kommentar att bland de som efter revolutionen i Ryssland flyttade dit från Sverige fanns en Elmstedt (som jag då uppfattade namnet). Har Du stött på hans namn i något sammanhang ber jag att Du kontaktar mej.

2) Peter Gustaf Gustafsson född 24/8 1836 i Skärsnäs, Älmeboda (G). Han blev bonde och kyrkvärd men efter äktenskapliga problem och skilsmässa reste han till Amerika 1892 förmodligen bosatt i Minnesota där han hade andra släktingar. Känner Du till hans öden därborta ber jag att Du kontaktar mej. Likaså om du känner till något om hans barn:
a) Johan Gustav Adolf Petersson född 2/6 1861
b) Disa Esaida Elise Petersdotter född 29/3 1863, lärarinna bl a i Vissefjärda
c) Oskar Leopold Petrsson Ekstam född 1/1 1874
d) August Georg Petersson Ekstam född 29/11 1875
e) Carl Herman Petersson Eksatm född 1881
f) Anna Adele Petersdotter född 23/9 1885
Alla dessa barn är födda i Älmeboda. Många kan vara utflyttade till Amerika. Anna kan ha varit gift med en agronom Stolpe. Eller med en friherre Adlerskjöld (eller har hon blott kallat sig friherrinna Adlerskjöld ?)


Dessutom har jag ett foto med personer som jag behöver hjälp med att identifiera. Bilden är tagen i Visby förmodligen omkring 1900. Den föreställer säkerligen åtminstone några av barnen till Johan Erik Johansson och hans hustru Magdalena Gustavsdotter. De kom ursprungligen från Stenvarmsholm i Älmeboda socken men flyttade till Gotland 1899. Mer att läsa om familjens öden finns under rubriken Stenvarmsholm - en gård går ur släkten

Visbyfoto